Inschrijven kan vanaf 9 december 19u00

Lezingen

De Einsteintelescoop van zwaartekracht tot mechanica tot geologie: De toekomstige zwaartekrachtdetector en zijn multidisciplinaire impact

Code: L1

Omschrijving:

De Einsteintelescoop wordt een nieuwe generatie zwaartekrachtgolfdetector, ontworpen om het donkere heelal te ontsluieren op een manier die voor conventionele telescopen onmogelijk is. Momenteel wordt onderzocht of dit ambitieuze project gebouwd kan worden in het drielandenpunt België-Nederland-Duitsland.

In deze lezing wil ik twee mythes over de Einsteintelescoop doorbreken: dat zijn wetenschap "moeilijk" zou zijn, en dat het een "niche" onderwerp zou betreffen. Integendeel, dit Big Science-project omvat een rijkdom aan disciplines, van geologie en geografie tot materiaalkunde en bouwkunde, van mechanica tot natuurkunde en sterrenkunde. Ik belicht de veelzijdige impact van de Einsteintelescoop en zijn potentieel om een nieuwe generatie multidisciplinaire wetenschappers te inspireren en op te leiden.

Verantwoordelijke: dr. Daniel Mayerson ( Leuven Gravity Institute)

Duur: 1 uur

Doelgroep: iedereen

Maximaal aantal deelnemers: onbepaald

Gaat door om:

Speciale aandachtspunten:

Kwantumfysica: Een historisch perspectief op een turbulent levenspad

Code: L2

Omschrijving:

Onverwachte observaties daagden in het begin van de 20e eeuw de toen gekende fysische wetmatigheden grondig uit. Op (sub)atomaire schaal bleek de wereld rondom ons opgebouwd uit materie die een vreemde mix van deeltjes- en golfeigenschappen vertoont. Vanuit deze eerste inzichten werd gestart met de bouw van een nieuwe fysica. Van bij haar geboorte tot op de dag van vandaag fascineert kwantumfysica door de combinatie van betrouwbaarheid bij het berekenen van resultaten met verraderlijkheid bij de interpretatie ervan.

Deze workshop vertelt op toegankelijke wijze het verhaal van het ontstaan van de kwantumfysica, vertrekt vanuit de experimentele aanwijzingen en introduceert de basisconcepten. Er wordt uitgelegd hoe dit experimenten kan verklaren, zoals het foto-elektrisch effect en het dubbel-spleetexperiment, en geleid heeft tot nieuwe technologieën. De golffunctie met zijn statistische interpretatie, kans en onzekerheid, wordt via visuele voorbeelden toegelicht.

Verantwoordelijke: prof. dr. J. Hooyberghs (U Hasselt)

Duur: 1 uur

Doelgroep: doorstroom 2de en 3de graad

Maximaal aantal deelnemers: onbepaald

Gaat door om:

Speciale aandachtspunten: